Relationer är en viktig del av ett hälsosamt liv. Forskning har konsekvent visat att sociala kopplingar är avgörande för både mental och fysisk hälsa. Människor som har hälsosamma relationer har ett bättre hälsoresultat, är mer benägna att engagera sig i ett hälsosamt beteende och har en minskad risk för dödlighet.
Till exempel så har forskning visat att människor i säkra romantiska relationer har en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.
Det är viktigt att komma ihåg att det finns inte ett perfekt förhållande. Varje relation har en blandning av både hälsosamma och ohälsosamma egenskaper. Vad som gör ett förhållande positivt är att båda parterna inser att det krävs arbete och att båda måste sträva efter att upprätthålla förhållandet och åtgärda eventuella problem.
Hur man vet man om man har en hälsosam relation?
Människor spenderar ofta mycket tid på att prata om hur man kan upptäcka ett dåligt förhållande, men det diskuteras mycket mindre om vad som exakt utgör en hälsosam relation. Hur kan du veta om ditt förhållande är hälsosamt och vad kan du göra för att göra ett okej förhållande ska bli ännu bättre?
Frågor att ställa dig själv
- Har ni förtroende för varandra?
- Respekterar ni varandra?
- Stödjer ni varandras intressen och ansträngningar?
- Är ni ärliga och öppna mot varandra?
- Kan du behålla din individuella identitet?
- Pratar du om dina känslor, förhoppningar, rädslor och drömmar?
- Känner du och uttrycker kärlek och tillgivenhet?
- Finns det en jämlikhet och rättvisa i ert förhållande?
Alla människors behov är olika. Till exempel så har vissa människor ett högre behov av öppenhet och tillgivenhet än andra. I en hälsosam relation ska båda parter få vad de behöver.
Kännetecken för hälsosamma relationer
Även om alla relationer är olika så finns det några viktiga egenskaper som hjälper till att skilja en hälsosam relation från en ohälsosam.
Förtroende
Tillit till din partner är en nyckelkomponent i ett hälsosamt förhållande. Forskning tyder på att din förmåga att lita på andra påverkas av din övergripande tillgivenhetsstil. Relationer tidigt i livet hjälper till att forma de förväntningar du har för framtida relationer. Om dina tidigare relationer har varit säkra, stabila och förtroendefulla är det mer troligt att du också litar på framtida partners. Men om dina tidigare relationer varit instabila och oberoende kan du behöva arbeta igenom några förtroendefrågor framöver.
Förtroende skapas också av hur partners behandlar varandra. När du ser att din partner behandlar dig bra, är pålitlig och finns där för dig där när du behöver det, är det mer troligt att du utvecklar detta förtroende.
Att bygga förtroende kräver ömsesidig självupplysning genom att dela saker om sig själv. När tiden går kommer möjligheter att testa och utvärdera det förtroendet. När tilliten växer blir förhållandet en stor källa till komfort och trygghet. Om du känner att du måste dölja saker för din partner kan det bero på att du saknar detta väsentliga förtroende.
Öppenhet och ärlighet
Du ska kunna känna att du kan vara dig själv i ett hälsosamt förhållande. Medan alla par har olika nivåer av öppenhet och ärlighet, bör du aldrig känna att du måste dölja aspekter av dig själv eller ändra på vem du är. Att vara öppen och ärlig mot varandra hjälper inte bara till för att ni ska känna er mer avkopplade som ett par, utan det hjälper också till att främja förtroende.
Självupplysning hänvisar till vad du är villig att dela om dig själv med en annan person. I början av ett förhållande kan du hålla tillbaka och vara mer försiktig med vad du är villig att avslöja. Med tiden, när intimiteten i ett förhållande ökar, börjar partners avslöja fler av sina tankar, åsikter, övertygelser, intressen och minnen för varandra.
Detta betyder inte att du behöver dela varenda liten småsak med din partner. Varje individ behöver sin egen integritet och sitt eget utrymme. Det viktigaste är om båda parter känner sig bekväma med att dela sina förhoppningar, rädslor och känslor om de så väljer. Ett par i ett hälsosamt förhållande behöver inte vara tillsammans hela tiden eller dela med sig av allt.
Meningsskillnader över hur mycket ärlighet det bör finnas i ett förhållande kan dock ibland orsaka problem. Lyckligtvis har en studie visat att när människor är missnöjda med sin partners öppenhet, diskuterar de vanligtvis problemet med sin partner. Detta är ett bra exempel på hur man öppet kan hantera ett problem och hjälpa till att stärka en relation.
Eftersom din partner kan ha helt andra behov än du, är det viktigt att hitta sätt att kompromissa samtidigt som du behåller dina egna gränser. Gränser handlar inte om sekretess; de fastställer bara att varje person har sina egna behov och förväntningar.
Friska gränser i ett förhållande tillåter dig att fortfarande göra de saker som är viktiga för dig, som att gå ut med vänner och upprätthålla din integritet, samtidigt som du delar viktiga saker med din partner.
En partner som har ohälsosamma förväntningar på öppenhet och ärlighet kan förvänta sig att få veta alla detaljer om var du är och vad du gör, begränsa vem du kan spendera tid med eller kräva åtkomst till dina personliga sociala mediekonton.
Ömsesidig respekt
I nära och hälsosamma relationer har människor en ömsesidig respekt för varandra. De förnedrar eller förringar inte varandra utan erbjuder stöd och säkerhet.
Det finns ett antal olika sätt som par kan visa respekt för varandra.
Dessa inkluderar:
- Lyssna på varandra
- Inte fördröja när din partner ber dig göra något
- Att förstå och förlåta när en person gör ett misstag
- Att bygga upp varandra; inte riva ner varandra
- Gör plats i ditt liv för din partner
- Intressera dig för de saker som din partner tycker om
- Tillåt din partner att ha sin egen individualitet
- Stöd och uppmuntra din partners sysslor och passioner
- Visa uppskattning och tacksamhet för varandra
- Att ha empati för varandra
Tillgivenhet
Hälsosamma relationer kännetecknas av kärlek och tillgivenhet. Forskning har visat att den första passionen som markerar början på ett nytt förhållande tenderar att minska med tiden, men detta betyder inte att behovet av tillgivenhet, komfort och ömhet minskar.
Passionerad kärlek finns i regel i början av ett förhållande och kännetecknas av en intensiv längtan, starka känslor och ett behov av att upprätthålla en fysisk närhet. Denna passionerade kärlek förvandlas så småningom till en medkännande kärlek, som präglas av känslor av tillgivenhet, förtroende, intimitet och engagemang.
Medan dessa intensiva tidiga känslor så småningom återgår till normala nivåer, kan par i hälsosamma relationer gradvis bygga en djupare intimitet när förhållandet utvecklas.
Det är dock viktigt att komma ihåg att fysiska behov är olika för varje individ. Det finns ingen ”rätt” mängd tillgivenhet eller intimitet. Nyckeln till ett hälsosamt förhållande är att båda parter är nöjda med den grad av tillgivenhet som de delar med sin partner. Ett vårdande partnerskap kännetecknas av äkta tillgivenhet och kärlek till varandra som uttrycks på olika sätt.
Bra kommunikation
Friska, långvariga relationer, oavsett om det är vänskap eller romantiska partnerskap, kräver förmågan att kommunicera bra.
En studie visade att ett pars kommunikationsstil var viktigare än stress, engagemang och personlighet för att förutsäga om gifta par så småningom skulle skilja sig.
Även om det kan verka som de bästa relationerna är de som inte involverar konflikter, är det viktigare att veta hur man argumenterar och löser meningsskiljaktigheter effektivt än att bara undvika argument för att hålla fred.
Ibland kan en konflikt vara ett bra tillfälle att stärka kontakten med sin partner. Forskning har visat att konflikter kan vara till nytta i intima förhållanden när allvarliga problem behöver åtgärdas, vilket gör det möjligt för partners att göra förändringar som gynnar framtiden för förhållandet.
När konflikter uppstår kan de som är i friska relationer undvika personliga attacker. Istället förblir de respektfulla och empatiska gentemot sin partner när de diskuterar sina tankar och känslor och arbetar tillsammans fram en lösning.
Ge och ta
Starka relationer präglas av en naturlig ömsesidighet. Det handlar inte om att räkna poäng eller känna att du är skyldig den andra personen någonting. Ni gör saker för varandra för att ni verkligen vill. Detta betyder inte att ge-och-ta i en relation alltid är 100% lika. Ibland kan en partner behöva mer hjälp och stöd. I andra fall kan en partner helt enkelt föredra att ta mer av en vårdgivarroll. Sådana obalanser är bra så länge som båda personerna är ok med dynamiken och båda parter får det stöd de behöver.
Relationer kan förändras över tiden och inte varje förhållande är 100% friskt hela tiden. I synnerhet tider med stress kan leda till ohälsosamma beteenden och hanteringsmekanismer som kan skapa problem. En relation är ohälsosam när det som är bra inte uppväger det dåliga eller när vissa beteenden är skadliga för en eller båda parterna.
Tecken på problem
- Känner dig pressad att ändra vem du är
- Att försumma dina egna behov för att sätta din partner först
- Att vara pressad att sluta med de saker du tycker om
- Brist på integritet eller påtryckningar för att dela varje detalj i ditt liv med din partner
- Ojämn kontroll över delade resurser inklusive pengar och transport
- Försök att kontrollera ditt beteende
- Kritiserar vad du gör, vem du tillbringar tid med, hur du klär dig etc.
- Att vara rädd för att dela dina åsikter eller tankar
- Dålig kommunikation
- Brist på rättvisa när man löser konflikter
- Att känna att spendera tid tillsammans är en skyldighet
- Undviker varandra
- Skrikande
- Fysiskt våld
Vissa problem kan vara tillfälliga och något som ni kan ta itu med tillsammans, antingen genom självhjälpsmetoder eller genom att rådfråga en psykolog. När det gäller allvarligare problem, såsom missbruk, bör din främsta uppgift vara att upprätthålla din egen trygghet och säkerhet.
Hur man bygger ett hälsosammare förhållande
Giftigt beteende är ofta ett tecken på att ett ohälsosamt förhållande bör ta slut. För andra problem finns det många sätt att överkomma svagheter och bygga en hälsosammare relation.
Några steg du kan ta för att göra din relation starkare:
Visa uppskattning
Par som känner tacksamhet för varandra känner sig närmare varandra och tenderar att vara mer nöjda med sina relationer. I en studie som publicerats visades det att visa tacksamhet för en partner kan vara ett viktigt sätt att öka tillfredsställelsen i romantiska relationer.
En annan studie visade att känslan av tacksamhet för en romantisk partner var en förutsägelse för om ett förhållande skulle hålla.
Håll saker intressanta
Att hålla jämna steg med det dagliga arbetet och barnen kan ibland få par att falla in i samma gamla rutiner. Tristess kan leda till ett större missnöje när ett förhållande utvecklas. Forskare har till exempel funnit att par som rapporterade att de kände sig uttråkade under det sjunde året av deras förhållande var mer benägna att uppleva äktenskapligt missnöje nio år senare.
Så vad kan du göra för att hålla romantiken vid liv på lång sikt?
- Ta tid för varandra; schemalägg vissa dagar eller bestäm en tid varje vecka för att bara fokusera på varandra.
- Prova nya saker tillsammans; ta en lektion eller prova en ny hobby som ni båda kan njuta av.
- Byt ut gamla rutiner.
- Hitta tid för intimitet.
När ska man söka hjälp?
Alla relationer kommer att ha sina gupp på vägen. Konflikter över ekonomi, föräldrautmaningar och andra problem kan alla skapa upp- och nedgångar i ett långvarigt förhållande. Även om du och din partner har ett hälsosamt förhållande för det mesta så kan det ibland uppstå problem där man kan dra nytta av professionell hjälp.
Om du känner att ditt förhållande kan ha nytta av hjälp utifrån, överväg då att prata med en rådgivare eller terapeut. En specialist inom psykisk hälsa som är skicklig i frågor som rör mänskliga frågor och relationer kan hjälpa er att lära er att kommunicera, lyssna och hantera några av de saker som kan utmana er relation.
Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan tvinga någon att ändra sitt beteende såvida de inte vill. Om din partner inte är intresserad eller villig att gå till rådgivning, gå på egen hand och fokusera på dina egna behov och ditt välbefinnande. Arbeta med att bygga upp ditt sociala stödsystem utanför relationen och överväg att avsluta ett förhållande om det i slutändan är ohälsosamt.
Även om ditt förhållande verkar hälsosamt kan det ibland vara till hjälp att ta ett steg tillbaka och leta efter förbättringar ni kan göra tillsammans. Friska relationer kännetecknas av en förmåga att känna igen problem, inklusive sina egna, som kan utgöra ett hot mot en långsiktig framgång. Genom att vara villig att analysera sin relation kan ni arbeta tillsammans för att bygga ett mer tillfredsställande partnerskap.
Verkligen en insiktsfull artikel.